
Skąd pochodzą sajgonki? Wietnamskie korzenie
Sajgonki wywodzą się z kuchni wietnamskiej, gdzie znane są jako chả giò lub nem rán. Ich tradycyjna wersja składa się z cienkiego ciasta ryżowego, które otacza nadzienie mięsne lub warzywne. Wizualnie przypominają klasyczne naleśniki, choć ciasto będące bazą tego dania ma zdecydowanie cieńszą strukturę, niż to znane w Europie, przygotowywane z jaj, mąki pszennej i mleka.
Sajgonki są smażone na głębokim oleju, co nadaje im charakterystyczną chrupiącą strukturę. W Wietnamie często podaje się je z lekkimi sałatkami, świeżymi ziołami i sosami na bazie rybnym. Często pojawiają się w tym kraju na uroczystościach rodzinnych i świętach jako symbol dostatku i obfitości.
Sajgonki są smażone na głębokim oleju, co nadaje im charakterystyczną chrupiącą strukturę. W Wietnamie często podaje się je z lekkimi sałatkami, świeżymi ziołami i sosami na bazie rybnym. Często pojawiają się w tym kraju na uroczystościach rodzinnych i świętach jako symbol dostatku i obfitości.