Kuchnia orientalna – co ją wyróżnia i jakie są jej składniki?
Kuchnia orientalna bywa także nazywana kuchnią Dalekiego Wschodu. Od wieków fascynuje intensywnością smaków, wyszukanymi połączeniami składników i aromatycznymi przyprawami, które wyróżniają się spośród tych znanych m.in. na Starym Kontynencie. Bogactwo kulturowe i kulinarne kuchni orientalnej łączy tradycję z lekkością i prostotą przygotowania, a także zakłada swoistą rytualność jako sposób na budowanie relacji czy wyraz dbałości o balans ciała i ducha, charakterystyczną dla państw azjatyckich.
Smak, zapach i tekstura w kuchni orientalnej są również ważne jak wartości odżywcze. Łączy ona kontrasty – pikantność z łagodnością, słodycz z kwasowością, świeżość z głębią przypraw. Nic dziwnego, że w ostatnich latach szturmem bierze serca smakoszy na całym świecie.
Smak, zapach i tekstura w kuchni orientalnej są również ważne jak wartości odżywcze. Łączy ona kontrasty – pikantność z łagodnością, słodycz z kwasowością, świeżość z głębią przypraw. Nic dziwnego, że w ostatnich latach szturmem bierze serca smakoszy na całym świecie.