Dania azjatyckie z kurczakiem – 5 inspiracji, które warto wypróbować

Jeśli z jednej strony szukasz inspiracji na takie potrawy, a z drugiej zależy Ci na szybkości i prostocie ich przygotowania, to w tym artykule znajdziesz gotowe rozwiązania – idealne na codzienny obiad lub kolację.

Orient na talerzu – dlaczego kurczak to idealna baza dań azjatyckich?

Powodów jest co najmniej kilka.

Po pierwsze: mięso z kurczaka doskonale wchłania przyprawy i marynaty. Sprawdza się przez to świetnie w kuchni orientalnej.

Po drugie: kurczak to mięso uniwersalne. Można je w prosty i szybki sposób smażyć, dusić, grillować czy piec bez drastycznej utraty właściwości (smak, soczystość itp.). W każdej formie smakuje inaczej.

Po trzecie: mięso z kurczaka stanowi cenne źródło białka. Można je łatwo połączyć z aromatycznymi sosami, makaronem, ryżem, warzywami itd. Dzięki temu dania azjatyckie z kurczakiem sprawdzają się zarówno w wersjach łagodnych, jak i kwaśnych czy pikantnych, wśród których warto wymienić: Sajgonki z kurczakiem, Kurczak teriyaki z warzywami, Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, Kurczak kung pao, czy Kurczak z imbirem i czosnkiem w stylu stir-fry.

Sajgonki z kurczakiem

Szukasz szybkiego, a jednocześnie pysznego dania, które w kilka minut przygotujesz w piekarniku, na patelni albo we frytkownicy? Wypróbuj sajgonki z kurczakiem Asia Cook, które sprawdzają się świetnie jako sycący obiad, smaczna przekąska czy pożywna kolacja. Nasz produkt przygotowujemy z najwyższej jakości składników, według sprawdzonych receptur i bez dodatku barwników czy substancji konserwujących.

Sajgonki Asia Cook przygotowaliśmy z myślą o smakoszach dań inspirowanych Azją. Zachwycają pysznym farszem z kurczaka, chrupiącym ciastem oraz dodatkami, takimi jak warzywa, aromatyczne przyprawy oraz pyszny sos sweet chilli. Oprócz wariantów z kurczakiem występują także w wersji z wieprzowiną, kimchi i tofu czy warzywami.

Kurczak teriyaki z warzywami

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Kurczak smażony w glazurowanym sosie teriyaki — na bazie sosu sojowego, mirinu i cukru — doskonale komponuje się z duszonymi warzywami i ryżem. Danie można przygotować w kilka minut, wykorzystując gotowe marynaty i mieszaninę warzyw stir-fry.

Dodatek sezamu i szczypiorku doda smaku i estetyki całej kompozycji. Kurczaka teriyaki możesz także przygotować na większą porcję i podać jako lunch do pracy lub kolację dla całej rodziny. W wersji bardziej wyrazistej warto dodać odrobinę imbiru i czosnku, które podkreślą charakter potrawy.

Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym

Tajskie i indyjskie curry z kurczakiem to klasyka kuchni orientalnej, a przygotowanie dania jest banalnie proste:
  • podsmaż kawałki kurczaka,
  • dodaj pastę curry (czerwoną, żółtą lub zieloną),
  • zalej mlekiem kokosowym,
  • duś przez kilka minut.
Podawane z ryżem danie jest kremowe, pikantne i pełne egzotycznych aromatów, a sos curry doskonale przenika mięso, tworząc intensywną i harmonijną kompozycję. Dla urozmaicenia warto dodać groszek cukrowy, paprykę lub łodygi kolendry.

Kurczak kung pao — pikantna uczta z orzeszkami ziemnymi

Pochodzące z kuchni syczuańskiej danie azjatyckie z kurczakiem zyskało popularność na całym świecie, stanowiąc ciekawą propozycję zwłaszcza dla miłośników wyrazistych smaków. Kawałki mięsa smaży się z papryczkami chilli, cebulą, czosnkiem i orzeszkami ziemnymi w sosie na bazie soi i octu ryżowego. Potem wystarczy dodać ryż i gotowe.

Proces przygotowania dania zajmuje około 15 minut. Natomiast jego smak długo gości w pamięci. Warto dodać do potrawy odrobinę cukru trzcinowego lub miodu dla przełamania pikantności.

Kurczak z imbirem i czosnkiem w stylu stir-fry

Chcesz przygotować aromatyczny obiad w kilkanaście minut? Potrawa typu stir-fry to najlepsze rozwiązanie. Usmaż kurczaka z czosnkiem, imbirem i cienko pokrojonymi warzywami (np. marchewką, cukinią, pędami bambusa) w towarzystwie sosu sojowego, by stworzyć wyrazistą kompozycję smaków.

To danie azjatyckie z kurczakiem najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym i dodatkiem sezamu. W wersji bardziej zrównoważonej możesz dodać tofu, które uzupełni strukturę potrawy i doda mu więcej białka. Całość możesz skropić sokiem z limonki lub posypać świeżą kolendrą.

Podsumowanie

Kurczak w azjatyckiej odsłonie to gwarancja smaku, aromatu i różnorodności. Niezależnie od tego, czy postawisz na gotowe sajgonki od Asia Cook, czy przygotujesz klasyczne danie typu stir-fry, z pewnością zaskoczysz domowników lub gości oryginalnym obiadem. Wystarczy kilka podstawowych składników, odpowiedni sos i porcja ryżu, by stworzyć orientalne danie w kilka chwil. Smacznego!