Orient na talerzu – dlaczego kurczak to idealna baza dań azjatyckich?
Powodów jest co najmniej kilka.
Po pierwsze: mięso z kurczaka doskonale wchłania przyprawy i marynaty. Sprawdza się przez to świetnie w kuchni orientalnej.
Po drugie: kurczak to mięso uniwersalne. Można je w prosty i szybki sposób smażyć, dusić, grillować czy piec bez drastycznej utraty właściwości (smak, soczystość itp.). W każdej formie smakuje inaczej.
Po trzecie: mięso z kurczaka stanowi cenne źródło białka. Można je łatwo połączyć z aromatycznymi sosami, makaronem, ryżem, warzywami itd. Dzięki temu dania azjatyckie z kurczakiem sprawdzają się zarówno w wersjach łagodnych, jak i kwaśnych czy pikantnych, wśród których warto wymienić: Sajgonki z kurczakiem, Kurczak teriyaki z warzywami, Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, Kurczak kung pao, czy Kurczak z imbirem i czosnkiem w stylu stir-fry.
Po pierwsze: mięso z kurczaka doskonale wchłania przyprawy i marynaty. Sprawdza się przez to świetnie w kuchni orientalnej.
Po drugie: kurczak to mięso uniwersalne. Można je w prosty i szybki sposób smażyć, dusić, grillować czy piec bez drastycznej utraty właściwości (smak, soczystość itp.). W każdej formie smakuje inaczej.
Po trzecie: mięso z kurczaka stanowi cenne źródło białka. Można je łatwo połączyć z aromatycznymi sosami, makaronem, ryżem, warzywami itd. Dzięki temu dania azjatyckie z kurczakiem sprawdzają się zarówno w wersjach łagodnych, jak i kwaśnych czy pikantnych, wśród których warto wymienić: Sajgonki z kurczakiem, Kurczak teriyaki z warzywami, Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, Kurczak kung pao, czy Kurczak z imbirem i czosnkiem w stylu stir-fry.