
Czym się charakteryzuje kuchnia wietnamska?
Podstawą kuchni wietnamskiej jest fuzja intensywnych aromatów, świeżych składników i zrównoważonego balansu smaków. Cechują ją lekkość, delikatność i naturalne połączenia kulinarne przedkładane nad ciężkie sosy czy intensywną termiczną obróbkę. Wietnamskie potrawy bazują często na pięciu podstawowych smakach: słodkim, słonym, kwaśnym, gorzkim oraz umami (metaliczny smak kojarzony z mięsem), które harmonijnie się uzupełniają.
Kuchnia wietnamska to świeże warzywa, lekkie buliony i aromatyczne przyprawy: trawa cytrynowa, imbir, liście limonki kaffir, chili, anyż gwiazdkowy, mięta, kolendra, tajska bazylia czy koper wietnamski. Ich obecność jeszcze mocniej podkreśla doświadczenia kulinarne, tym bardziej że dodaje się je nie tylko do dań, ale i osobno w pojemnikach, by wzbogacić potrawę zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Niezastąpionym dodatkiem jest ponadto sos rybny (nuoc mam) – zastępujący sól i nadający wyrazisty smak wielu potrawom.
W kuchni wietnamskiej nie brakuje ryżu w różnych odmianach. Spożywany jest on jako dodatek do mięs i warzyw, składnik makaronów (np. bun lub pho) czy w formie papieru ryżowego. Przygotowywane z niego makarony są lekkostrawne i świetnie komponują się z ziołowymi dodatkami oraz aromatycznymi bulionami. Wietnamskie dania uzupełniają często chrupiące warzywa takie jak kiełki fasoli mung, ogórek czy zielona papaja.
Kuchnia wietnamska to świeże warzywa, lekkie buliony i aromatyczne przyprawy: trawa cytrynowa, imbir, liście limonki kaffir, chili, anyż gwiazdkowy, mięta, kolendra, tajska bazylia czy koper wietnamski. Ich obecność jeszcze mocniej podkreśla doświadczenia kulinarne, tym bardziej że dodaje się je nie tylko do dań, ale i osobno w pojemnikach, by wzbogacić potrawę zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Niezastąpionym dodatkiem jest ponadto sos rybny (nuoc mam) – zastępujący sól i nadający wyrazisty smak wielu potrawom.
W kuchni wietnamskiej nie brakuje ryżu w różnych odmianach. Spożywany jest on jako dodatek do mięs i warzyw, składnik makaronów (np. bun lub pho) czy w formie papieru ryżowego. Przygotowywane z niego makarony są lekkostrawne i świetnie komponują się z ziołowymi dodatkami oraz aromatycznymi bulionami. Wietnamskie dania uzupełniają często chrupiące warzywa takie jak kiełki fasoli mung, ogórek czy zielona papaja.