
Charakterystyka kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka to w praktyce szeroka paleta smaków i aromatów, które trudno zamknąć w sztywne ramy. Wywodzą się one bowiem z różnych krajów i tradycji. Można jednak wskazać wśród nich pewne elementy wspólne. W praktyce za wspólny mianownik różnych kuchni azjatyckich uważa się na pewno to, że doskonale łączą w swoich daniach świeże składniki i aromatyczne przyprawy. Daje to niezwykły, nierzadko nieoczywisty balans smaków, który dla Europejczyków stanowi często spore zaskoczenie. Dania azjatyckie potrafią bowiem perfekcyjnie łączyć smaki słodkie, słone, kwaśne i pikantne. Odgrywają więc na kubkach smakowych prawdziwą symfonię.
Atutem kuchni azjatyckiej jest też na pewno to, że stosuje się w niej znacznie więcej technik kulinarnych niż tylko klasyczne gotowanie. Przykładem może być tu smażenie stir-fry na niewielkiej ilości tłuszczu w woku, czy też pozwalające zachować składniki odżywcze i delikatność potraw gotowanie na parze. Poza tym warto wspomnieć też o smażeniu na wolnym ogniu flash-fry, duszeniu, smażeniu na głębokim oleju deep fry, prażeniu, grillowaniu, blanszowaniu, marynowaniu czy fermentowaniu.
Atutem kuchni azjatyckiej jest też na pewno to, że stosuje się w niej znacznie więcej technik kulinarnych niż tylko klasyczne gotowanie. Przykładem może być tu smażenie stir-fry na niewielkiej ilości tłuszczu w woku, czy też pozwalające zachować składniki odżywcze i delikatność potraw gotowanie na parze. Poza tym warto wspomnieć też o smażeniu na wolnym ogniu flash-fry, duszeniu, smażeniu na głębokim oleju deep fry, prażeniu, grillowaniu, blanszowaniu, marynowaniu czy fermentowaniu.