
Jaki makaron do sajgonek będzie najlepszy – rodzimy czy azjatycki?
Ważnym składnikiem oryginalnego nadzienia do sajgonek jest makaron. Zależy Ci na doskonałym smaku dania, jednak obawiasz się, że składniki wykorzystywane w kuchni azjatyckiej są poza Twoim zasięgiem? Produkty orientalne zazwyczaj są dostępne w średnich i dużych marketach spożywczych. Kiedy będziesz w takim miejscu, warto rozejrzeć się za makaronem do sajgonek. Do wyboru masz:
- makaron sojowy. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, makaron sojowy wytwarzany jest z batatów, skrobi ziemniaczanej lub skrobi fasoli mung. Makaron sojowy jest przezroczysty i niskokaloryczny (157 kcal w 100 g produktu); posiada także niski indeks glikemiczny (IG 30), co oznacza, że jego spożycie nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Pojawia się przede wszystkim w potrawach kuchni azjatyckiej i może być gotowany lub smażony. Warto wiedzieć, że sojowy makaron do sajgonek najczęściej jest blanszowany.
- makaron ryżowy. Makaron ryżowy, podobnie jak makaron sojowy w kuchni azjatyckiej jest wykorzystywany naprawdę często. Produkt ten także w Polsce cieszy się ogromną popularnością, gdyż stanowi świetną alternatywę dla klasycznych pszennych wyrobów – jest m.in. mniej kaloryczny (100 g ugotowanego makaronu to zaledwie 100 kcal) i nie zawiera sztucznych barwników. Warto wiedzieć, że makaron ryżowy ma średni i wysoki indeks glikemiczny (przy zachowaniu niskiego ładunku glikemicznego), co sprawia, że nie jest polecany osobom zmagającym się z insulinoopornością.