Jaki makaron do sajgonek wybrać i czym owijać nadzienie?

Charakteryzują się niewielkim rozmiarem, kształtem, który do złudzenia przypomina polskie naleśniczki lub krokieciki oraz sporą porcją farszu. Sajgonki mogą być smażone lub pieczone i podawane na ciepło, lub zimno. Ich ostateczny smak jest uzależniony od wykorzystanych składników, dlatego warto wiedzieć, jaki makaron do sajgonek wybrać i czym owijać nadzienie, żeby całość była spójna, zwarta i obłędnie smaczna.

Jaki makaron do sajgonek będzie najlepszy – rodzimy czy azjatycki?

Ważnym składnikiem oryginalnego nadzienia do sajgonek jest makaron. Zależy Ci na doskonałym smaku dania, jednak obawiasz się, że składniki wykorzystywane w kuchni azjatyckiej są poza Twoim zasięgiem? Produkty orientalne zazwyczaj są dostępne w średnich i dużych marketach spożywczych. Kiedy będziesz w takim miejscu, warto rozejrzeć się za makaronem do sajgonek. Do wyboru masz:

  • makaron sojowy. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, makaron sojowy wytwarzany jest z batatów, skrobi ziemniaczanej lub skrobi fasoli mung. Makaron sojowy jest przezroczysty i niskokaloryczny (157 kcal w 100 g produktu); posiada także niski indeks glikemiczny (IG 30), co oznacza, że jego spożycie nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru.  Pojawia się przede wszystkim w potrawach kuchni azjatyckiej i może być gotowany lub smażony. Warto wiedzieć, że sojowy makaron do sajgonek najczęściej jest blanszowany. 
  • makaron ryżowy. Makaron ryżowy, podobnie jak makaron sojowy w kuchni azjatyckiej jest wykorzystywany naprawdę często. Produkt ten także w Polsce cieszy się ogromną popularnością, gdyż stanowi świetną alternatywę dla klasycznych pszennych wyrobów – jest m.in. mniej kaloryczny (100 g ugotowanego makaronu to zaledwie 100 kcal) i nie zawiera sztucznych barwników. Warto wiedzieć, że makaron ryżowy ma średni i wysoki indeks glikemiczny (przy zachowaniu niskiego ładunku glikemicznego), co sprawia, że nie jest polecany osobom zmagającym się z insulinoopornością.

W co zawinąć farsz? Najlepszy wybór do sajgonek

Farsz na bazie makaronu sojowego lub ryżowego, to zaledwie część gotowego dania. Nadzienie trzeba bowiem zawinąć w taki sposób, żeby gotowa sajgonka miała kształt niewielkiego naleśniczka lub krokiecika. Co wybrać – papier ryżowy czy cienkie ciasto pszenne? 

  • papier ryżowy. Papier ryżowy jest bardzo cienki i rewelacyjnie sprawdza się do przygotowania sajgonek (do spring rollsów stosuje się jego cieńszą, niemal przezroczystą wersję). Charakteryzuje się neutralnym smakiem, gdyż produkowany jest z masy z rozmoczonych ziaren ryżowych, stąd może być stosowany w przypadku każdego rodzaju nadzienia. Gotowe płatki (arkusze) papieru ryżowego są gotowe do użycia po uprzednim zwilżeniu. W kontakcie z wodą stają się elastyczne, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie pożądanego kształtu sajgonek. 
  • cienkie ciasto pszenne. Specjalne ciasto do sajgonek to produkt, który możesz kupić w markecie spożywczym – gotowy ma postać kilkunastu lub kilkudziesięciu bardzo cienkich arkuszy i jest gotowy do użycia. Marketowe ciasto pszenne do sajgonek najczęściej ma kształt kwadratu i neutralny smak, co wyraźnie zwiększa jego uniwersalność.

Gotowe czy samodzielnie przygotowane sajgonki – które wybrać?

Wiesz, jaki makaron do sajgonek będzie najlepszy oraz w co chciałbyś zawinąć przygotowany na jego bazie farsz? A może szukanie potrzebnych składników kuchni azjatyckiej wydaje Ci się zbyt czasochłonne? Samodzielnie przyrządzone sajgonki smakują co prawda tak, jak chcesz, jednak ich smakiem możesz cieszyć się dopiero po ciężkiej pracy w kuchni (zwijanie naleśniczków to prawdziwa sztuka!). Jak przyspieszyć pożądane chwile relaksu? Skuś się na sajgonki z oferty Asia Cook. Proponujemy gotowe produkty chłodzone, których przygotowanie zajmuje Ci mniej niż kwadrans. Sajgonki są dostępne w pięciu wariantach smakowych i mogą być podgrzane na patelni, pieczone w piekarniku lub smażone we frytkownicy. W każdej wersji smakują wyśmienicie! Pamiętaj jednak, że sajgonki przyrządzone na oleju przed podaniem trzeba odsączyć z jego nadmiaru.