Sos orzechowy do sajgonek

Sajgonki to jedno z bardziej popularnych dań orientalnych. Doskonały w smaku, gęsty farsz mięsny, warzywny lub inny (popularne są sajgonki z tofu lub owocami morza), zwinięty w niewielką rolkę, to prosty pomysł na obłędnie smaczną przystawkę, zimną lub ciepłą przekąskę albo sycące danie główne. Co zrobić, żeby sajgonki, mimo częstego przygotowywania, nie stały się nudne? Postaw na sos orzechowy, który genialnie podkręci smak Twojego ulubionego nadzienia. Co musisz wiedzieć o takim dodatku? Sprawdziliśmy.

Czym jest sos orzechowy? Dlaczego jest podawany do sajgonek?

Regularnie podajesz sajgonki? Wiesz na pewno, że bardzo ważnym dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie danie (albo przekąskę) jest sos do sajgonek. Smak dipu powinien być wyszukany i łączyć możliwie najwięcej nut (słodkich, słonych, kwaśnych oraz pikantnych), równocześnie jednak musi być prosty w przygotowaniu. Pysznym rozwiązaniem jest ostry sos sweet chili, który oferujemy jako dodatek do naszych sajgonek. Ciekawą i mniej pikantną propozycją jest sos orzechowy. Czym jest? To stosunkowo łatwa kompozycja masła orzechowego lub orzechów oraz często mniej oczywistych składników, np. limonki albo mleczka kokosowego. Warto wiedzieć, że sos orzechowy może mieć bardzo różną konsystencję, od kremowej (idealnie gładkiej), po mniej regularną, np. z kawałkami orzeszków ziemnych, które dodaje się dla chrupkości dipu.

Dlaczego sos orzechowy do sajgonek to dobry wybór? Przede wszystkim dip o lekko ziemistym smaku (wg niektórych receptur – przełamanym odrobiną miodu), rewelacyjnie podkręca smak farszu. Poza tym sos orzechowy to przysłowiowa kropka nad i w kuchni orientalnej.

Idealny sos orzechowy do sajgonek – z czego warto przygotować dip?

Domowy sos orzechowy to szybki i obłędnie smaczny dodatek do wielu dań. Szczególnie często pojawia się w kuchni azjatyckiej, gdyż jego ziemisty smak perfekcyjnie podkreśla orientalne kompozycje składników. Bazą sosu orzechowego najczęściej jest masło orzechowe. Jakie będzie najlepsze? Jeśli zależy Ci na perfekcyjnie gładkiej konsystencji dipu, sięgnij po kremowe; jeśli oczekujesz chrupiącego dodatku – wybierz wariant z kawałkami orzechów. Pamiętaj, że kluczowy dla smaku sosu jest skład masła orzechowego. Powinno zawierać 100% orzechów – bez dodatku soli, oleju palmowego i cukru. Jakie składniki mogą uzupełnić tę uniwersalną bazę? M.in.:

  • sos sojowy. Warto pamiętać, że wysokiej jakości sos sojowy pozwala uzyskać smak o bardzo ciekawym charakterze. Zazwyczaj na porcję (2 łyżki masła orzechowego) stosuje się 1,5 łyżki sosu sojowego. 
  • miód lub syrop daktylowy. Sos orzechowy do sajgonek powinien być lekko słodki, co pozwoli przełamać jego charakterystyczny ziemisty smak. Poza tym słodycz takich dodatków jak miód lub syrop daktylowy zrównoważy posmak innych składników.
  • czosnek. Przeciśnięty przez praskę świeży czosnek podkręci sos orzechowy, wprowadzając do kompozycji pikantność i nadając jej ciekawy aromat.
  • sok z limonki lub cytryny wprowadza do sosu orzechowego odrobinę świeżości i kwasowości. Ten składnik należy dodać do smaku i w żadnym wypadku nie należy go pomijać. 
  • woda w przypadku sosu orzechowego woda służy do regulacji jego konsystencji. Dodając odpowiednio dużo wody, będziesz mógł zagęścić lub rozrzedzić przygotowywany sos. 
  • mleczko kokosowe również może być składnikiem sosu orzechowego – podobnie jak sos orzechowy, mleczko kokosowe jednoznacznie jest kojarzone z kuchnią orientalną. 
  • pasta chili. Zastanawiasz się, kiedy warto sięgnąć po pastę chili? Koniecznie, jeśli zależy Ci na ostrym i wyrazistym w smaku dipie.

Sajgonki z sosem – poznaj prosty sposób na pyszne danie w mniej niż kwadrans

Sajgonki z sosem są bardzo smaczne – nic dziwnego, że masz ochotę przygotowywać je regularnie. Zastanawiasz się, jak skrócić czas przyrządzania rollsów – po to, żeby eksperymentować z dodatkami do nich? Postaw na gotowe rozwiązanie i wybierz chłodzone sajgonki z atrakcyjnej oferty Asia Cook. Proponujemy różnorodne kompozycje smaków i dajemy Ci swobodę działania. Do każdego zestawu dołączamy sos sweet chili – na wypadek, gdybyś nie miał ochoty na samodzielne mieszanie składników.