Czym jest sos orzechowy? Dlaczego jest podawany do sajgonek?
Regularnie podajesz sajgonki? Wiesz na pewno, że bardzo ważnym dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie danie (albo przekąskę) jest sos do sajgonek. Smak dipu powinien być wyszukany i łączyć możliwie najwięcej nut (słodkich, słonych, kwaśnych oraz pikantnych), równocześnie jednak musi być prosty w przygotowaniu. Pysznym rozwiązaniem jest ostry sos sweet chili, który oferujemy jako dodatek do naszych sajgonek. Ciekawą i mniej pikantną propozycją jest sos orzechowy. Czym jest? To stosunkowo łatwa kompozycja masła orzechowego lub orzechów oraz często mniej oczywistych składników, np. limonki albo mleczka kokosowego. Warto wiedzieć, że sos orzechowy może mieć bardzo różną konsystencję, od kremowej (idealnie gładkiej), po mniej regularną, np. z kawałkami orzeszków ziemnych, które dodaje się dla chrupkości dipu.
Dlaczego sos orzechowy do sajgonek to dobry wybór? Przede wszystkim dip o lekko ziemistym smaku (wg niektórych receptur – przełamanym odrobiną miodu), rewelacyjnie podkręca smak farszu. Poza tym sos orzechowy to przysłowiowa kropka nad i w kuchni orientalnej.
Dlaczego sos orzechowy do sajgonek to dobry wybór? Przede wszystkim dip o lekko ziemistym smaku (wg niektórych receptur – przełamanym odrobiną miodu), rewelacyjnie podkręca smak farszu. Poza tym sos orzechowy to przysłowiowa kropka nad i w kuchni orientalnej.