Najlepsze sosy do sajgonek

Lubisz azjatyckie smaki i chętnie sięgasz po sajgonki? W takim razie na pewno wiesz, że najlepiej smakują maczane w sosie. W praktyce sajgonki można podawać z przeróżnymi sosami, a każdy z nich nadaje im nieco inny charakter. Które szczególnie warto wypróbować? W tym artykule przedstawimy Ci najlepsze sosy do sajgonek w wersji klasycznej i bardziej nowoczesnej – sprawdź, czy znasz je wszystkie.

Klasyczny sos do sajgonek

Mawia się, że klasyka broni się sama. Często dotyczy to również kuchni, w tym także sajgonek. W tradycyjnym ujęciu podaje się je z sosem inspirowanym wietnamskim sosem nuoc cham. Jest to bardzo ciekawy w smaku sos, który stanowi połączenie aż czterech smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego.

Do jego przygotowania potrzebne są takie składniki jak ocet ryżowy, sos rybny lub sojowy, cukier, sok z limonki, czosnek i papryczki chili. Zrobienie tego rodzaju sosu jest szybkie i banalnie proste – w najłatwiejszej wersji wszystkie składniki wystarczy jedynie zblendować.

To z pewnością jeden z najlepszych sosów do sajgonek, z którym smakują one naprawdę obłędnie. Co ciekawe, w praktyce tego rodzaju sos sprawdzi się nie tylko do sajgonek – doskonała kompozycja smaków sprawia, że pasuje do naprawdę wielu dań, zarówno warzywnych, jak i mięsnych, czy też tych z owocami morza lub makaronem.

Sos słodko-kwaśny – uniwersalny wybór

Drugą ciekawą propozycją na liście naszych najlepszych sosów do sajgonek jest sos słodko-kwaśny. To sos znany i lubiany, a także w dużej mierze uniwersalny. Charakteryzuje się stosunkowo łagodnym smakiem, a więc doskonale sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Na temat sosu słodko-kwaśnego powstało całe mnóstwo różnych wariacji. W większości przepisów baza jest jednak podobna i obejmuje m.in. ketchup, ocet ryżowy, cukier, a często także czosnek i skrobię. Można dodać mu też pikanterii, korzystając z papryczki chili.

Sos słodko-kwaśny to prawdziwy klasyk, który doskonale pasuje nie tylko do sajgonek, ale także dań z warzywami, ryżem czy makaronem.

Sos orzechowy – kremowa alternatywa

Masz ochotę na sajgonki w nietypowym wydaniu? W takim razie na naszej liście najlepszych sosów do sajgonek znajduje się coś, co powinno Cię zainteresować. Kremowy sos orzechowy, bo o nim mowa, to dodatek, który pozwoli Ci odkryć zupełnie nowe połączenia smakowe.

Aby przygotować sos orzechowy do sajgonek, zblenduj 150 g mleczka kokosowego, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę soku z limonki. Całość możesz doprawić też chili, czosnkiem lub startym imbirem.

Tego rodzaju sos szczególnie poleca się do świeżych sajgonek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby maczać w nim także sajgonki na ciepło, również te w wersji fusion.

Pikantne sosy dla miłośników ostrości

Sajgonki w wersji pikantnej? Jak najbardziej! W końcu wśród miłośników kuchni azjatyckiej można spotkać wielu wielbicieli ostrych smaków. Do najlepszych pikantnych sosów do sajgonek można zaliczyć na pewno dwie klasyczne pozycje przygotowywane na bazie chili. Pierwsza to sos sambal oelek, z kolei druga to sos sriracha.

Sambal oelek to sos inspirowany kuchnią indonezyjską. Obecne w nim składniki to papryczki chili, sól, sok z limonki, brązowy cukier, ocet ryżowy, czosnek i oliwa. To sos gęstszy niż salsa meksykańska, który doskonale nadaje się też do różnego rodzaju dań z ryżem czy makaronem.

Sriracha to z kolei ostry sos tajski. Wyróżnia się specjalnym procesem przygotowania, w którym składniki muszą przefermentować. Do jego zrobienia potrzebne są papryczki chili, czosnek, brązowy cukier, sól, woda i ocet winny. Sos sriracha jest bardzo uniwersalny. Pasuje m.in. do mięs, zup, ryżu, owoców morza, makaronu, a nawet kanapek czy burgerów.

Jeżeli chodzi o ostre sosy, to najlepiej połączyć je z łagodnymi sajgonkami z warzywami, mięsem czy tofu. Pozwoli to zrównoważyć smak całego dania, a jednocześnie doda mu pikantnego charakteru.

Podsumowanie

Która z propozycji obecnych na liście naszych najlepszych sosów do sajgonek przemawia do Ciebie najbardziej? A może wypróbujesz je wszystkie? Sajgonki z różnego rodzaju sosami to ciekawy pomysł na oryginalny obiad, kolację, czy też imprezową przekąskę. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że ostateczny smak całego dania zależy nie tylko od sosu, ale także od samych sajgonek. Podobnie jak sosy, można przygotować je samodzielnie lub po prostu kupić. W kilku różnych wariantach smakowych znajdziesz je np. w linii gotowych produktów Asia Cook. Nasze gotowe sajgonki możesz połączyć zarówno z ręcznie robionymi miksami, jak i z pysznym ostrym sosem sweet chili, który znajduje się jako dodatek w każdym zestawie.