Jeśli podczas jedzenia preferujesz nieco pikantniejsze doświadczenia kulinarne, to z pewnością polubisz sos sweet chili, czyli słodko-pikantny prosty sos do sajgonek. Sprawdza się on z praktycznie każdym wariantem potrawy, zarówno w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Czego potrzeba, by go przygotować?
Składniki:
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 g brązowego cukru
- 350 ml wody
- 120 ml octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie: Umyj papryczki i drobno posiekaj. Jeśli preferujesz łagodniejszy sos, wcześniej usuń nasiona. Następnie obierz czosnek i również drobno posiekaj. W rondelku zmieszaj wodę, ocet ryżowy, cukier, sól, papryczki i czosnek. Doprowadź do wrzenia, by cukier się rozpuścił, potem ustaw wolny ogień i gotuj około 10 minut (sos powinien nieco zgęstnieć). W małej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, aby uzyskać zawiesinę. Potem stopniowo wlewaj ją go gotującego się sosu, ciągle mieszając, by nie tworzyły się grudki. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji gotuj sos 1-2 minuty, a potem pozostaw do ostygnięcia.
Pamiętaj, że sos sweet chili dołączamy do każdego zestawu
sajgonek Asia Cook. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na jego samodzielne przygotowywanie – skorzystaj z wersji gotowej, którą przygotowujemy ze starannie wyselekcjonowanych składników, by wiernie oddać smak potraw inspirowanych kuchnią azjatycką.