Z czym jeść sajgonki? Poznaj smaczne połączenia

Największą popularność zdobyły w Chinach, jednak także w Polsce grupa ich amatorów jest coraz liczniejsza. Sajgonki, bo o nich mowa zachwycają formą (do złudzenia przypominają niewielkie naleśniczki), lekkością oraz różnorodnością smaków. Zastanawiasz się, jak podawać sajgonki i z czym je łączyć? Sięgnij po garść smacznych kulinarnych inspiracji - znajdziesz je poniżej!

Czym są sajgonki? Skąd pochodzą?

Skąd pochodzą sajgonki? Smaczna, orientalna potrawa wywodzi się z Sajgonu, największego miasta Wietnamu, jednak obecnie kojarzona jest głównie z kuchnią chińską. Oryginalne sajgonki wykorzystują tofu, mięso, warzywa (również kimchi) lub owoce morza, zawinięte w papier ryżowy lub cienkie ciasto pszenne i mają postać niewielkich naleśniczków. W większości przypadków farsz przygotowuje się z mięsa wołowego lub z kurczaka, jednak smacznych wariantów jest o wiele więcej. W ofercie gotowych sajgonek Asia Cook proponujemy m.in. sajgonki z kimchi i tofu oraz sajgonki z warzywami.

Jak przygotowuje się sajgonki?

Zastanawiasz się, jak przygotować idealne sajgonki? Tajemnica smaku tkwi w farszu: kompozycja może wykorzystywać m.in. mięso, krewetki, blanszowany makaron ryżowy, marchew, cebulę i czosnek oraz zioła i przyprawy, lecz może być zupełnie inna. Popularne obecnie są sajgonki z kimchi i tofu lub wędzonym tofu. Składniki (wg. przepisu) usmaż w woku, dopraw do smaku i wyłóż na cienkie ciasto pszenne lub papier ryżowy, a następnie - zwiń, podobnie jak zwija się krokiety. 

Zarówno ze względu na formę, jak i farsz, sajgonki możesz przygotować na ciepło (również w wersji smażonej) lub na zimno. O sposobie ich podania decyduje rodzaj panierki: sajgonki w cieście pszennym należy serwować na gorąco, a w papierze ryżowym - na zimno (po zwinięciu nie wymagają one dodatkowej obróbki termicznej).

Jak przygotowuje się gotowe sajgonki?

Oryginalne sajgonki są obecnie łatwo dostępne: gotową potrawę znajdziesz w ofercie Asia Cook. Wybierając ulubioną kompozycję składników, oszczędzisz sobie trudu związanego z przygotowaniem farszu i zwijaniem orientalnej przekąski. Jak możesz je przygotować? 

  • w piekarniku. Przygotowując sajgonki w piekarniku, wydobędziesz ich oryginalny smak, równocześnie dbając, aby były chrupiące. Piekarnik musisz nagrzać do 230 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu), włożyć sajgonki i podgrzewać przez ok. 13 minut. 
  • na patelni. Sajgonki możesz podać także w wersji smażonej: rozgrzej olej na patelni, a następnie - smaż sajgonki przez około 5 minut, regularnie obracając. 
  • we frytkownicy. Sajgonki smażone w głębokim tłuszczu będą miały wyjątkowy smak. Aby go uzyskać, rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza, włóż sajgonki i smaż je przez ok. 2 minuty, obracając. 
Ponieważ gotowe sajgonki Asia Cook nadają się do spożycia w bardzo krótkim czasie, są idealną propozycją na Twoje przyjęcie. Doskonałe w smaku, odpowiednio chrupiące i aromatyczne, zachwycą Twoich gości - nawet jeśli wcześniej nie mieli oni do czynienia z kuchnią orientalną!

Jak podawać sajgonki? Z czym łączyć smaczną przekąskę?

Sajgonki zazwyczaj serwuje się w ramach przekąski, łącząc z sosem do maczania. Sos nie powinien jednak być przypadkowy: musi podkreślać i podkręcać smak farszu. W zależności od kompozycji składników nadzienia możesz przygotować sos sojowy, gęsty sos fistaszkowy, sos słodko-kwaśny albo sos sweet chili. 

Czy sajgonki można podawać w posiłku? Można, jednak należy łączyć je z tłustym daniem; doskonale smakują również w towarzystwie świeżych surówek, np. z białej kapusty. Możesz serwować je także jako przystawkę. Dodatkowo musisz pamiętać, aby dobrze odsączyć sajgonki, zwłaszcza jeśli zdecydowałeś się smażyć je na głębokim tłuszczu.

Inne dania w orientalnym klimacie

Orientalne klimaty porwały Cię na dobre? Wypróbuj także innych, podobnych do sajgonek dań: wietnamskich naleśników bánh xèo z farszem smażonym na mleku kokosowym lub bánh cuốn, ryżowych naleśników z wieprzowiną. Kolejną pyszną propozycją są dania takie jak kurczak tikka masala czy butter chicken z ryżem jaśminowym, które możesz znaleźć w ofercie U Jędrusia. Wybierając gotowe sajgonki Asia Cook, zyskujesz inspirację i mnóstwo czasu na kulinarne eksperymenty.