Sajgonki z piekarnika: 5 smaków idealnych na spotkanie

Oryginalne sajgonki mają postać niewielkich naleśniczków i po brzegi wypełnione są smacznym, warzywnym lub mięsnym farszem, ale nie tylko. Obecnie bardzo modne są wersje fusion, które łączą składniki kuchni świata. Poznaj 5 propozycji idealnych na spotkanie z przyjaciółmi i pamiętaj: smak sajgonek podkręcają sosy i… sposób przygotowania. Obecnie największą popularnością cieszą się sajgonki z piekarnika. Sprawdzamy dlaczego.

Z jakiej kuchni pochodzą sajgonki?

Sajgonki to danie, które pochodzi z Wietnamu, jednak ogromną popularność zyskało także w Chinach. Obecnie sajgonki można zjeść niemal na całym świecie: farsz zawinięty w papier ryżowy albo cienkie ciasto pszenne do złudzenia przypomina małe naleśniczki, a jego skład coraz częściej nawiązuje do lokalnych kuchni. Sajgonki tradycyjnie smaży się na złoty kolor, jednak o wiele smaczniejsze (a przede wszystkim - lżejsze) są sajgonki z piekarnika. W ten sposób można przygotować zarówno sajgonki robione od podstaw w domu, jak i gotowe sajgonki z oferty Asia Cook.

Kiedy serwować sajgonki?

Sajgonki to przekąska, którą uwielbiają wszyscy. Tym bardziej że obecnie są one dostępne w wielu wersjach smakowych. Zastanawiasz się, kiedy serwować sajgonki? Genialnie sprawdzą się jako przystawka lub zakąska: lekkie i chrupiące, są obowiązkowym punktem w menu Twojego przyjęcia. Sajgonki prezentują się bardzo apetycznie i stwarzają niemal nieograniczone możliwości kulinarne: każdy może jeść je tak, jak lubi najbardziej. Popularnym dodatkiem do sajgonek są sosy, sałatki ze świeżych warzyw oraz ryż. Dzięki temu nadają się także na obiad albo kolację.

Z czym mogą być sajgonki? 5 pysznych kompozycji

Sajgonki to rewelacyjna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają azjatyckie smaki. Starannie dobrane składniki tworzą różnorodne kompozycje, m.in. warzywne i mięsne. Z czym mogą być sajgonki? Poznaj 5 obłędnie smacznych propozycji z oferty Asia Cook. Wszystkie przygotujesz w piekarniku, dzięki czemu będą rewelacyjnie chrupiące. 

1. Sajgonki z warzywami


W skład gotowych sajgonek z warzywami wchodzą m.in. marchew, biała kapusta i fasola mung. Kompozycja jest lekka i odpowiednia na każdą okazję. Sajgonki w tej wersji najczęściej serwuje się podczas spotkań z przyjaciółmi i bliskimi. Ich smak podkręca sos sweet chili. 

2. Sajgonki z kimchi i tofu


Perfekcyjne połączenie ostrego kimchi (pikantnych sfermentowanych warzyw) i delikatnego tofu zachwyci każdego. Smak jest nieoczywisty, a jego walory uwypukla dołączony do sajgonek sos sweet chili. To propozycja idealna dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych kombinacji składników. 

3. Sajgonki z wędzonym tofu


Sajgonki z wędzonym tofu i sporą porcją doskonale dobranych warzyw, to smaczna przekąska w azjatyckim stylu. Wyszukany smak, unikalna konsystencja i chrupiąca panierka sprawiają, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jeśli sajgonki z piekarnika podasz z dołączonym sosem sweet chili, mogą one zachwycić Twoich gości lekko pikantną nutą. 

4. Sajgonki z kurczakiem - na każdą okazję 


Doskonały w smaku farsz z kurczaka uzupełniają perfekcyjnie dobrane warzywa i mieszanka aromatycznych przypraw. Orientalne nadzienie jest sycące, dzięki czemu sajgonki z piekarnika idealnie nadają się na gorące danie, serwowane w trakcie przyjęcia. 

5. Sajgonki z wieprzowiną - wyjątkowo smaczne!


Sajgonki z wieprzowiną to obłędnie smaczna propozycja na imprezowy stół: przekąski nie trzeba długo przygotowywać, dodatkowo - świetnie współgra z wieloma dodatkami, w tym surówką z białej kapusty. Tę wersję orientalnego przysmaku pokochają zwłaszcza zwolennicy dań mięsnych i bogatych w dodatki.

Z czym podawać sajgonki z piekarnika? Sprawdzone dodatki do sajgonek

Same sajgonki smakują wyśmienicie, ale ich potencjał znacznie wzrasta w towarzystwie sosów. Powszechnie sajgonki z piekarnika podaje się z sosem sojowym, słodko-kwaśnym lub fistaszkowym, popularne są także sosy sweet chili i na bazie masła orzechowego. Przekąskę można serwować także w towarzystwie ryżu lub surówki z białej kapusty. W każdym połączeniu smakują wyśmienicie.