Jak zrobić sajgonki? Poznaj 2 sposoby na idealną przekąskę

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to jedno z bardziej popularnych w Polsce dań kuchni wschodniej: obłędnie smakują, a dobrze przyrządzone są idealnie chrupiące. Jak zrobić sajgonki? Poznaj 2 sposoby na przekąskę, która zachwyci Twoich domowników i gości.

Czym charakteryzują się idealne sajgonki?

Czym są sajgonki? To niewielkich rozmiarów przekąska, która ma postać naleśniczków i jest po brzegi wypełniona doskonale skomponowanym farszem. Czym charakteryzują się te idealne? Przede wszystkim:

  • estetyką. Oryginalne sajgonki są ciasno zwinięte i estetyczne, dzięki czemu farsz nie wydostaje się na zewnątrz cienkiego ciasta pszennego lub papieru ryżowego. 
  • dużą zawartością warzyw. Farsz do sajgonek zazwyczaj jest przyrządzany na bazie mięsa, jednak mimo to nie powinno zabraknąć w nim warzyw. Staranna mieszanka gwarantuje unikalny smak. Wśród najczęściej wykorzystywanych składników pojawiają się: cebula, marchew, grzyby mun, biała kapusta oraz fasola mung. 
  • wysokiej jakości składniki. Twoje sajgonki będą idealne tylko, jeśli wykorzystasz wysokiej jakości składniki. Warto ich szukać na półkach z żywnością orientalną, a w przypadku gotowych dań - wybierać propozycje marek cieszących się zaufaniem konsumentów.

Jak zrobić sajgonki? Prosty przepis dla każdego

Chcesz wiedzieć, jak samodzielnie zrobić sajgonki? Przepis jest nieskomplikowany, jednak trudności mogą pojawić się w momencie zawijania ciasta pszennego lub arkuszy papieru ryżowego. Poza tym, aby przyrządzić niespełna 20 dużych sajgonek, w kuchni musisz spędzić aż 3 godziny! Jeśli mimo to chcesz spróbować, przygotuj:

  • 15-20 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
  • ok. 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 60 g cienkiego makaronu ryżowego
  • olej
  • 100 g białej cebuli
  • 100 g marchwi
  • świeży imbir
  • 10 g grzybów mun (przed namoczeniem)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • posiekana zielenina: kolendra, pietruszka, szczypiorek i mięta.

Następnie postępuj według instrukcji:


  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę; następnie - dodaj startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • Wyłóż mięso mielone. Przez kolejne 5-7 minut mieszaj je (razem z warzywami), rozbijając drewnianą łyżką większe kawałki. 
  • Do mięsa i warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty korzeń imbiru, a następnie - namoczone i posiekane grzyby mun oraz ugotowany i drobno posiekany makaron ryżowy. Całość dopraw sosem sojowym.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj drobno posiekaną zieleninę. 
  • Ostudź farsz, a arkusze papieru ryżowego namocz (pojedynczo) w ciepłej wodzie. Powinny zrobić się przezroczyste i elastyczne. 
  • Podziel farsz na równe części i nałóż na poszczególne arkusze papieru ryżowego. Zwijaj sajgonki tak, jak zwija się krokiety. 
  • Gotowe sajgonki smaż na głębokim tłuszczu (olej powinien sięgać do połowy sajgonki).

Jak zrobić sajgonki? Gotowe dania na każdą okazję

Trzy godziny spędzone w kuchni to naprawdę sporo - zwłaszcza jeśli zaskoczą Cię niespodziewani goście. Jak wybrnąć z kłopotliwej sytuacji i podać coś naprawdę WOW? Sięgnij po gotowe rozwiązania i sprawdź, jak zrobić sajgonki z oferty Asia Cook. 

Gotowe sajgonki są dostępne w aż 5 wersjach smakowych: z wieprzowiną, kurczakiem, wędzonym tofu, warzywami oraz kimchi i tofu i można je przyrządzić na trzy sposoby:

  • w piekarniku. Sajgonki bez smażenia są lżejsze. Jak je zrobić? Nastaw piekarnik na 230 stopni Celsjusza, a następnie - podgrzewaj sajgonki przez około 13 minut. Dzięki temu będą obłędnie chrupiące!
  • na patelni. Aby przyrządzić sajgonki na patelni, należy rozgrzać olej, a następnie - wyłożyć je na około 5 minut, co jakiś czas obracając. Istotny jest poziom oleju - powinien sięgać do połowy wysokości sajgonki. Sajgonki z patelni są dość tłuste, dlatego po przyrządzeniu należy je odsączyć. 
  • we frytkownicy. To zdecydowanie najszybszy sposób na smaczne sajgonki - należy smażyć je na głęboki tłuszczu (rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza) przez około 2 minuty, często obracając. Podobnie, jak w przypadku smażenia na patelni, sajgonki należy odsączyć. 

Sajgonki to wspaniała przekąska, która może zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Dzięki prostym przepisom i różnorodnym opcjom przygotowania, z łatwością dostosujesz je do swoich upodobań i dostępnych składników. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję domową z mięsem mielonym i warzywami, czy gotowe sajgonki z oferty Asia Cook, zawsze zyskasz chrupiącą i pełną smaku potrawę.