Dania azjatyckie – 6 orientalnych przysmaków

Orientalne smaki cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Mogą pochwalić się wieloma cechami, których na próżno szukać w rodzimych potrawach – są lekkie, niskokaloryczne oraz pełne warzyw, ryb i aromatycznych przypraw. Każda kompozycja, za sprawą pszennych i ryżowych dodatków jest niezwykle spójna. Zastanawiasz się, jak smakują najlepsze dania azjatyckie? Poznaj 6 przysmaków kuchni orientalnej, których musisz spróbować.

Dlaczego warto spróbować dań kuchni azjatyckiej? To niesamowita gama smaków!

Kuchnia azjatycka obejmuje całą gamę smaków – japońskich, chińskich, tajskich, koreańskich oraz wietnamskich i nieustannie zaskakuje nowymi kompozycjami składników. W Polsce jest szczególnie popularna. Dania azjatyckie uwielbiamy za charakterystyczną lekkość, wyrazistość oraz bogactwo warzyw i aromatycznych przypraw. Potrawy przygotowane według orientalnych procedur szczególnie poleca się osobom będącym na diecie redukcyjnej. Są niskokaloryczne i skutecznie zaspokajają apetyt.

Dania azjatyckie – 6 orientalnych przysmaków dla każdego. Sprawdź je!

  • Pad thai, to popularne danie kuchni tajskiej, które zaskakuje oryginalną formą – smażone w głębokim woku, ma postać znanego nam omletu. Kompozycja makaronu ryżowego, krewetek, cebuli oraz kiełków fasoli mung i orzeszków ziemnych (doprawiona specjalnym sosem!), jest idealnym wyborem dla wielbicieli bardzo różnych smaków. Pad thai łączy bowiem nuty kwaśne, słodkie, słone, pikantne i umami, w taki sposób, że wzajemnie się one równoważą. Dzięki temu danie nie jest mdłe. 
  • Zupa pho to danie należące do przysmaków kuchni wietnamskiej. Czym jest? To tradycyjny azjatycki rosół, przygotowywany na korzennym bulionie z dodatkiem mięsa wołowego. Zupę pho podaje się z makaronem ryżowym. Jak smakuje ten przysmak? Podobnie do pozostałych dań orientalnych jest słodko słony. Oryginalne nuty zawdzięcza dodatkowi sosu rybnego. 
  • Sajgonki do złudzenia przypominają polskie naleśniczki lub (zdaniem niektórych) niewielkich rozmiarów krokieciki. Misternie zwinięty papier ryżowy lub lekkie ciasto pszenne po brzegi wypełnione jest doskonałym w smaku farszem mięsnym, warzywnym lub innym, np. na bazie tofu albo owoców morza. Sajgonki można piec lub smażyć i podawać na ciepło, lub zimno – zawsze w towarzystwie starannie skomponowanych sosów. 
  • Pierożki gyoza to danie, które można podawać w dwóch postaciach: smażone albo gotowane na parze. Wyróżnia je charakterystyczny farsz, na który składają się m.in. mięso wieprzowe, sos sojowy i kapusta pekińska, ale nie tylko. W lekkim pszennym cieście znajdziesz także kolorowe warzywa i drobno posiekaną cebulę. Pierożki gyoza zawdzięczamy kuchni chińskiej. Czy warto ich spróbować? Zdecydowanie! 
  • Ramen to danie, które przygotowuje się w kuchni japońskiej oraz w kuchni chińskiej. Jego bazę stanowi bulion oraz makaron, a wśród dodatków znaleźć można warzywa, wodorosty, mięso oraz ugotowane na twardo jajo, a także – owoce morza (głównie krewetki). Obecnie ramen jest przygotowywany w wielu wariantach. Jak jeść ramen? Gęstą zawartość zupy należy jeść pałeczkami, a bulion – wypić wprost z miseczki. 
  • Makaron z kimchi także należy do grupy dań azjatyckich, których warto spróbować. W tym daniu wykorzystuje się makaron ryżowy i sporą porcję warzyw. Klasyczne, choć nieco szersze nitki są podawane w towarzystwie marynowanej surówki z kapusty oraz sporej ilości przypraw. Danie rewelacyjnie nadaje się na prostą i bardzo smaczną kolację. 

Gotowe dania azjatyckie – czy warto ich spróbować? Jasno odpowiadamy!

Dania azjatyckie, wbrew pozorom przyrządza się dość szybko. Kłopotliwe bywa jednak przygotowanie wszystkich niezbędnych składników, m.in. papieru ryżowego albo pędów bambusa. Zazwyczaj tego typu produkty są dostępne w sporych marketach. Dzięki ofercie chłodzonych dań azjatyckich Asia Cook, orientalnymi smakami możesz cieszyć się w mniej niż kwadrans. W naszej ofercie proponujemy np. sajgonki w pięciu wariantach. Wystarczy je podgrzać, usmażyć albo upiec. W każdej wersji są obłędnie chrupiące i bardzo smaczne.