Czy sajgonki bez smażenia są chrupiące? Jak je przyrządzić?

Sajgonki cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy, chociażby spora ilość dostępnych wariantów smakowych: mogą być m.in. mięsne, warzywne albo z owocami morza. Niestety, przygotowane w klasyczny sposób, na głębokim tłuszczu zazwyczaj są ciężkostrawne. Czy można przyrządzić sajgonki bez smażenia? Czy będą chrupiące? Koniecznie sprawdź - być może sekret, który zdradzimy, przekona Cię do skosztowania nowych, orientalnych smaków.

Z jakich składników przygotowuje się sajgonki? Sprawdź!

Do przyrządzenia sajgonek wykorzystuje się składniki typowe dla potraw kuchni azjatyckiej, m.in. mięso mielone wieprzowe, blanszowany makaron ryżowy, cebulę, marchew, imbir i czosnek oraz grzyby mun, fasolę mung, ostre kimchi i delikatne tofu. Składniki są powszechnie dostępne w polskich sklepach (zazwyczaj na półkach z żywnością orientalną) i łączone, zależnie od wariantu w różnych proporcjach i konfiguracjach. W przypadku gotowych sajgonek z oferty Asia Cook, w farszu pojawiają się także: wędzone tofu, kurczak, biała kapusta oraz kiełki fasoli mung. Każde opakowanie sajgonek zawiera sos sweet chili, który rewelacyjnie uwypukla smak przekąsek.

Jak zrobić sajgonki bez smażenia? Podpowiadamy

Przepis na sajgonki bez smażenia, które zachwycają doskonałym smakiem, jest dość łatwy, jednak bardzo czasochłonny: samo przygotowanie sajgonek zajmuje około 60 minut. Jeśli mimo to chcesz spróbować swoich sił w kuchni orientalnej, przygotuj składniki.

Składniki

  • 7 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g mięsa mielonego (koniecznie z szynki!)
  • 75 g makaronu ryżowego
  • 1 marchew
  • ½ białej cebuli
  • jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sos sojowy, ocet ryżowy
  • olej
  • przyprawy: papryka słodka mielona, czarny pieprz

Wykonanie:

  • Przygotuj farsz z mięsa mielonego: rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklij cebulę i wyłóż mięso (z dodatkiem drobno posiekanych warzyw oraz przypraw). Całość smaż w głębokim woku. Dodaj zblanszowany makaron ryżowy. 
  • Wyłóż farsz na papier ryżowy i zwiń sajgonki w taki sposób, jak zwija się krokiety. Papier ryżowy możesz delikatnie posmarować rozbełtanym jajkiem - dzięki temu łatwiej zamkniesz farsz w papierze ryżowym. Gotowe, prawidłowo zwinięte sajgonki będą przypominały niewielkie naleśniczki. 
  • Ułóż sajgonki na blaszce. Skrop je olejem (dość oszczędnie!).
  • Upiecz sajgonki w piekarniku.

Gotowe sajgonki bez smażenia - ciesz się ich wyjątkowym smakiem w mniej niż kwadrans

Czy gotowe sajgonki trzeba smażyć na głębokim tłuszczu? Dania z oferty Asia Cook, podobnie jak sajgonki z proponowanego przepisu mogą być przyrządzone w piekarniku. Sposób obróbki termicznej jest sekretem ich smaku - nie nasiąkają tłuszczem, są lekkie i naprawdę smaczne. Poza tym gotowe sajgonki mają jeszcze jedną zaletę - są gotowe do spożycia w zaledwie 13  minut. Musisz tylko upiec je w piekarniku. Ciepłych sajgonek nie musisz odsączać, wystarczy je odrobinę przestudzić.

Czy sajgonki bez smażenia mogą być chrupiące? Oczywiście, że tak!

Czy gotowe sajgonki bez smażenia mogą być chrupiące? Zdecydowanie tak: ani ciasto ani papier ryżowy nie nasiąkają w tym przypadku tłuszczem (sajgonki trzeba tylko delikatnie skropić olejem), są lekkie i fantastycznie chrupiące. Musisz jednak pamiętać, żeby nie przekraczać czasu pieczenia, wskazanego przez producenta - sajgonki mogłyby się przypiec za bardzo, a to negatywnie wpłynie na ich smak.

Z czym podawać sajgonki bez smażenia? Propozycje smacznych dodatków

Sajgonki bez smażenia są bardzo lekkie i obłędnie smaczne: obniżona zawartość tłuszczu sprawia, że śmiało mogą jeść je także osoby dbające o linię. Z czym można je podawać? Obowiązkowo z sosami, takimi jak sos fistaszkowy, na bazie masła orzechowego, sos sojowy, słodko-kwaśny oraz sweet chili. Smak sajgonek podkręcają także sałatki ze świeżych warzyw (głównie surówka z białej kapusty). 


Sajgonki bez smażenia to także świetny pomysł na przystawkę. Możesz serwować je również przed tłustymi daniami: same zawierają minimalną ilość tłuszczu, dzięki czemu nie zmniejszają apetytu. Przeciwnie - obłędnie smaczne, wyraźnie go wzmagają.