Co to są sajgonki? Poznaj wszystkie tajemnice uwielbianego dania

Uważane za jedną z najlepszych przekąsek kuchni azjatyckiej do złudzenia przypominają polskie naleśniczki – są niewielkich rozmiarów, jednak po brzegi wypełnia je doskonały w smaku farsz. Sajgonki, mimo ogromnej popularności dla wielu ciągle stanowią zagadkę. Czym są i jakie tajemnice kryją? Sprawdziliśmy!

Sajgonki, czyli co? Sprawdź!

Czym są sajgonki? To danie, które składa się z arkusza papieru ryżowego lub cienkiego ciasta pszennego i farszu mięsnego, krewetkowego lub warzywnego. Sajgonki mogą być smażone lub pieczone, najczęściej są podawane z dowolnym dipem albo sosem – słodko-kwaśnym, octowym albo Worcestershire. To ciekawa w smaku przekąska, przystawka albo danie główne. Zdaniem niektórych, przypominają niewielkich rozmiarów naleśniki lub krokiety, jednak są o wiele lżejsze. Nie bez powodu nazywa się je spring rollsami. Ta nazwa przyjęła się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Skąd (naprawdę) pochodzą sajgonki?

Sajgonki powszechnie uważane są za danie kuchni azjatyckiej, tymczasem zanim pojawiły się w Chinach, podbiły stolicę Wietnamu – Sajgon. Popularność na całym świecie zyskały w bardzo krótkim czasie i… nie ma w tym nic dziwnego. Sajgonki są uwielbiane za formę, doskonały smak farszu oraz łatwość przygotowania. Danie proponuje wyjątkowy smak i może być podane w mniej niż kwadrans – gotowe sajgonki można kupić bezpośrednio od producenta dań orientalnych Asia Cook. Proponujemy szeroką gamę smaków, które zrobią na Tobie wrażenie.

Jak przygotowuje się sajgonki? Konkretna odpowiedź

Przygotowanie sajgonek wydaje się bardzo proste. Niestety, nic bardziej mylnego. O ile przyrządzenie farszu raczej nikomu nie sprawi kłopotu, o tyle prawidłowe zwinięcie naleśniczków może być prawdziwym wyzwaniem. Możesz tego uniknąć, decydując się na gotowe rollsy. Musisz jednak pamiętać, że nie należy jeść ich na surowo. Niezależnie od tego, czy pochodzą z oferty producenta, czy zostały zwinięte w domu. Wyjątkiem mogą być naleśniczki wykorzystujące papier ryżowy. Ciasto pszenne (lub gotowy produkt, czyli tzw. danie chłodzone) koniecznie będziesz musiał poddać obróbce termicznej. Sajgonki możesz smażyć, piec albo podsmażać bezpośrednio na patelni.

Jak smakują sajgonki? Co mają w środku? Odpowiadamy!

Jak smakują sajgonki? To pytanie, na które nie możemy jednoznacznie odpowiedzieć. Dużo zależy od rodzaju farszu i sposobu przygotowania naleśniczków. Kluczowy dla smaku sajgonek jest także dobór sosów. Większość pytanych deklaruje jednak, że sajgonki mają lekko ostry posmak. 

Co możesz znaleźć w środku sajgonek? Najczęściej kompozycję mięsa mielonego, warzyw i przypraw, jednak bardzo często farsz do sajgonek przygotowuje się z krewetek, warzyw, kimchi i tofu oraz tofu wędzonego. Tak naprawdę możliwości jest całkiem sporo. Pozwala na to neutralny smak papieru ryżowego lub ciasta pszennego.

Z czym podaje się sajgonki? Propozycja sosów, dipów i nie tylko

To orientalne danie robi prawdziwą furorę – w Polsce i na świecie. Nic dziwnego, że jego zwolennicy nieustannie eksperymentują z dodatkami, sprawdzając, z czym będą smakowały najlepiej. Z czym podaje się sajgonki?  Otóż wszystko zależy od tego, czy naleśniczki serwujesz na przekąskę lub przystawkę, czy danie główne. 


Jeśli sajgonki pojawiają się na Twoim stole przed posiłkiem na ciepło lub jako część zimnej płyty (poddane wcześniej obróbce termicznej rollsy można jeść na zimno), koniecznie przygotuj do nich sosy. Najpopularniejsze to sos octowy, sos słodko-kwaśny oraz sos Worcestershire. Pamiętaj, żeby naleśniczków nie polewać sosem. Takie dodatki podaj osobno, umożliwiając gościom lub domownikom swobodne maczanie sajgonek w wybranym dipie lub naszym gotowym sosie sweet chili. 


W Polsce sajgonki bardzo często podaje się jako danie główne. Oczywiście możesz zainspirować się tym pomysłem, jednak musisz wiedzieć, z czym połączyć rollsy na talerzu. Zwykle jest to ryż oraz przemyślana kompozycja warzyw. W tym przypadku sajgonki koniecznie musisz serwować na ciepło. Powinieneś także zadbać, żeby surówki uwypukliły smak wykorzystanego w sajgonkach farszu.