
Czym jest tofu?
Tofu to produkt spożywczy wytwarzany z mleka sojowego, które poddaje się koagulacji i prasowaniu – podobnie jak ma to miejsce w procesie produkcji sera. Powstaje poprzez dodanie naturalnych środków ścinających, takich jak sól nigari czy sok z cytryny, a następnie sprasowanie masy w bloki. Efektem jest delikatny i neutralny w smaku produkt, który świetnie chłonie przyprawy i marynaty, dzięki czemu doskonale sprawdza się w wielu kuchniach świata.
Tofu jest szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej (Chiny, Japonia, Korea, Wietnam). W ostatnich latach (głównie ze względu na trend odchodzenia od potraw mięsnych) rozpowszechniono je również w Europie i Ameryce Północnej jako alternatywę dla mięsa i bogate źródło białka. Warto wiedzieć, że występuje w różnych wariantach, a jego konsystencja oraz właściwości kulinarne różnią się w zależności od sposobu przygotowania.
Tofu jest szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej (Chiny, Japonia, Korea, Wietnam). W ostatnich latach (głównie ze względu na trend odchodzenia od potraw mięsnych) rozpowszechniono je również w Europie i Ameryce Północnej jako alternatywę dla mięsa i bogate źródło białka. Warto wiedzieć, że występuje w różnych wariantach, a jego konsystencja oraz właściwości kulinarne różnią się w zależności od sposobu przygotowania.